Nettipäiväkirja v. 2005

Nettipäiväkirjassa kerron keskeisistä kunnallispoliittisista asioista Vaasassa, ajatuksistani

ennen  kokouksia ja kokousten jälkeen. Ehkä myös siitä, mitä tapahtuu kokousten välillä.

 

Lukuohje: Kaupunginvaltuuston kokousta edeltää kaksi muuta kokousta, valtuustoryhmän kokous

torstaina ja toinen juuri ennen valtuuston istuntoa. Lue ne ensin ja vasta sitten kaupunginvaltuuston

kokous. Viimeksi tehdyt päivitykset ovat alussa ja merkitty NEW-merkillä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kuluvan vuoden päiväkirjaan

 

 

 

 

 

Sunnuntai 18.12.2005 klo 17.00

Kaupunginhallituksen maanantain (19.12.2005) esityslistan läpikäynti kaupunginhallituksen Kokoomuksen edustajien kanssa.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 13.12.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30- n.19.30

Esityslistan ehkäpä tärkein päätös oli pykälässä 12 joka kuului: Tulosalueen johtajan viran täyttäminen/ Sosiaalityö ja perhepalvelut. Nykyinen viranhalija jää eläkkeelle maaliskuun alussa, joten oli tärkeää valita seuraaja hyvissä ajoin, että he voivat työskennellä jonkin aikaa yhdessä. Hakijoita virkaan oli yllättävän vähän. Virkaan valittiin Erkki Penttinen. Onnea ja menestystä uudessa virassa, jossa varmasti tulee riittämään töitä.

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 12.12.2005 klo 17.00- n. 18.50

Kaupunginvaltuuston kokous.

Aloitteen teko on valtuutetun yksi työkalu, minkä avulla hän voi viedä asioita eteenpäin tai pyytää selvityksiä haluamistaan asioista.

Tehdyistä aloitteista käytiin jonkin verran keskusteluja ja äänestettiin.

Kokouksen jälkeen valtuusto kokoontui yhteiselle jouluillalliselle Maaherran taloon.

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 08.12.2005 klo 17

Valtuustoryhmän kokous

Viimeinen valtuustoryhmän kokous ennen joulutaukoa. Asialistalla viisi asiaa, joista kolme on aloitteita.

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 04.12.2005 klo 15.00

Kaupunginhallituksen maanantain (05.12.2005) esityslistan läpikäynti kaupunginhallituksen Kokoomuksen edustajien kanssa.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Lauantai 03.12.2005

Sanomalehti Pohjalaisen pääkirjoituksessa oli otsikko: "Seutulippukin meni meni mönkään" Kirjoituksessa todettiin, että seutulipusta sen enempää kuin Sepänkylän ohitustiestäkään ei tule mitään. Vaasalle ja Mustasaarelle tärkeään Sepänkylän ohitustiehen ei saada valtiolta rahoitusta yrityksistä huolimatta.

Sepänkylän ohitustiehen Vaasa varasi noin 1,3 miljoonaa euroa. Jotkut ovat kuluneella viikolla suunnitelleet, että tällä rahalla toteutettaisiin Vaasa-lisä. Tien suunnitteluun ja toteutukseen tarkoitettu raha on lainarahaa ja mielestäni lainarahalla ei käyttötalousmenoja saa rahoittaa. Tiehen varattu raha täytyy käyttää Sepänkylän ohitustien toteuttamiseen (vielä on ihan vähän toivoa) tai sitten johonkin toiseen investointiin. Kolmas vaihtoehto on jättää raha kokonaan nostamatta.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 01.12.2005 klo 18

Kunnallisjärjestön kokous

Olisi pitänyt olla Kokoomuksen kunnallisjärjestön syyskokouksessa, mutta henkilökohtaisen esteen takia en voinut osallistua.

Katsoin illalla televisiosta kakkoselta kuuden uutiset. Niissä tuli ote Vaasan Kokoomuksen syyskokouksesta. Pitämäni "kalvosulkeiset" Vaasan taloudesta näkyivät telkkarissa.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 29.11.2005 klo 18

Vaasan Kokoomus ry:n syyskokous

Päivällä sain tiedon, että TV2 on tulossa seuraamaan kokoustamme.

Kokous meni aivan normaaliin tapaan kuten syyskokoukset yleensäkin. Minut valittiin Vaasan Kokoomuksen puheenjohtajaksi ensi vuodelle. Pidin kokouksessa myös kunnallispoliittisen katsauksen.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 29.11.2005 klo 17

Vaasan Kokoomus ry:n hallituksen kokous.

Syyskokousvalmistelu

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 28.11.2005 klo 09.30- 21.30

Kaupunginvaltuuston kokous

Päivä oli pitkä ja raskas. Kävin aamusta iltaan kestäneen kokouksen aikana neljä kertaa puhujanpöntössä.

Kokouksen aluksi ryhmäpuheenjohtajat pitivät lyhyet puheenvuorot budjetista. Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen päästiin keskustelemaan talousarviosta ja taloussuunnitelmasta vuosille 2007-2008. Kävin heti alkajaisiksi puhumassa siitä,  että kaupungin eri hallintokunnat eivät mittaa kunnolla taloustavoitteita.

Esityslistan alkupuolella oli myös kohta, missä käsiteltiin varausmäärärahoja. Kävin ehdottamassa, että Vaasa 400-juhlavuoden rahoista otettaisiin 50 000 euroa ja sijoitettaisiin perusopetukseen. Kaupunginjohtaja pyysi heti puheenvuoron ja totesi: "Perutaan sitten koko juhlavuosi, jos rahoihin kajotaan".  Ehdotukseni meni äänestykseen, mutta ei saanut riittävää kannatusta. Minusta on käsittämätöntä, että kaupunki laittaa 400 000 euroa eli 2,4 miljoonaa mummonmarkkaa juhliin, vaikka peruskoulu näivettyy. En ymmärrä tuota priorisointia, vähempikin raha riittäisi juhlimiseen.

Seuraavan väännön aihe oli valtuuston kokouksien televisiointi. Äänestyksessä kannatin televisiointia.

Perusopetuksen määrärahan korotuksesta valtuustoryhmät sopivat yhdessä. Perusopetuksen rahoihin lisätään 200 000 euroa, ja vajaa puolet tuosta summasta katetaan valtiolta tulevalla kehysrahan nostolla.

Vaasa-lisä päätyi ponnen muodossa kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Paljon keskusteltiin ja äänestettiin päivän mittaan. Lopputulema kokouksesta oli, että Vaasan talouden alijäämä lisääntyi 167 000 euroa. Lähellä oli, eli yhden äänen päässä, ettei tuo summa olisi lähinnä vasemman siiven ansiosta kasvanut vielä 300 000 eurolla. Ehdotettu 300 000 euroa olisi mennyt työllistämisrahojen lisäämiseen.

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 27.11.2005 klo 15-18

Valtuustoryhmän kokous

Käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu perusopetuksen lisärahasta. Ryhmän puheenjohtajalla oli se tieto, että perusopetuksen budjetti menee ehkä  läpi, jos siihen saadaan noin 200 000 euroa lisää rahaa. Valtion osuuden nosto tuo noin 100 000 euroa. Ehdotuksestani päätettiin esittää, että Vaasan 400-vuotisjuhlabudjetista otettaisiin perusopetukselle 50 000 euroa. Loput 50 000 euroa saataisiin kokoon opetustoimen hallintokulujen säästöinä. Säästöt perustuvat muun muassa siihen, että opetustoimen hallintoon on kuluneena vuonna palkattu henkilöstöä  ilman lupaa. Lisäksi keskusteltiin siitä, että RKP:lle voitaisiin ehdottaa ruotsinkielisen koulutoimenjohtajan viran lakkauttamista tai täyttämättä jättämistä, kun nykyinen koulutoimenjohtaja jää eläkkeelle alkuvuodesta 2006.

Markku Rintanen esittää toisen asteen koulutuksen lajivalmennukseen määrärahaa. Lupasin kannattaa esitystä.    

 

 

 

 

 

 

 

Lauantai 26.11.2005 klo 12-13

Mielenilmaisuja valtuutetuille Vaasan torilla

Vaasa-lisä

Vaasalaiset perheet olivat kokoontuneet antamaan Vaasa-lisä-vetoomuksen valtuutetuille. Vaasa-lisä on hyvä asia, mutta kaupungin taloudellisessa tilanteessa siihen ei ehkä kuitenkaan nyt ole mahdollisuutta. Tyypillisesti tällaisia kuntalisiä maksetaan silloin, kun kunta ei ole pystynyt järjestämään päivähoitoasioita kuntoon. Vaasassa päivähoitoasiat ovat kohtuullisen hyvässä mallissa. Puheet siitä, että Vaasa-lisällä säästettäisiin päivähoitohoitokustannuksissa, ovat varmaan totta, mutta Vaasa-lisä edellyttäisi sitä, että päivähoitoverkkoa jouduttaisiin supistamaan nykytasostaan. Oltaisiinko siihen valmiita? Kahteen järjestelmään kaupungilla ei ole varaa. Maanantain budjettikokouksessa asiasta kehkeytyy varmasti vilkas keskustelu.

Lisää rahaa opetukseen

Koulut olivat organisoineet mielenilmaisun, jossa haluttiin lisää rahaa perusopetukseen.

Opettajat ja vanhemmat ovat oikealla ja tärkeällä asialla. Saamani tiedon mukaan valtionosuuksiin on tullut aivan viime päivinä korotus, joka tullee huomioitavaksi budjetissa. Nähtäväksi jää, tuleeko opetustoimen budjettiin muuta korotusta.

Hieman ihmetytti se, että suurin osa puheista ja kylteistä oli ruotsinkielisiä.

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 23.11.2005

Tänään olisi Vaasa vuonna  2030 -tilaisuus, mutta on pakko lukea budjettiesitys loppuun tänään.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 22.11.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30-19.40

Kokouksessa oli monta kohtaa, joista kolme ei-julkista asiaa. Eräästä ei-julkisesta asiasta käytiin pitkä keskustelu. Julkisista asioista merkittävin oli pykälä 8, joka kuului näin: "Opetusterveyskeskuksen toiminnan kehittäminen Vaasassa. Suun terveydenhuollon opetusyksikön perustaminen." Kaupungin johtava hammaslääkäri on tehnyt hyvää työtä avatessaan keskustelun Turun yliopiston hammaslääketieteen yksikön kanssa. Tavoitteena on aloittaa opetusklinikka Vaasassa. Lautakunta näytti asialle vihreää valoa jatkovalmistelujen suhteen.  

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 21.11.2005

Budjettiesityksen lukeminen

Budjettiesitys tuli joitakin päiviä sitten ja tänään aloitin luku-urakan. Luettavana on 189 sivua.

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 20.11.2005 klo 17.00

Kaupunginhallituksen maanantain (21.11.2005) esityslistan läpikäynti kaupunginhallituksen Kokoomuksen edustajien kanssa.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 15.11.2005

Sain kirjeen Variskan aluetoimikunnalta missä kerrottiin, että Vanhassa Vaasassa järjestetään Vaasa 400-juhlavuoden merkeissä Vanhan Vaasan historiallinen päivä keskiviikkona 9.8.2006.

Variskan aluetoimikunta kutsui 25.102005 alueen asukasyhdistyksen kokoukseen keskustelemaan mikä päivä olisi sopivin. Paikalla olleiden edustajien mielestä lauantai olisi paras päivä Vanhan Vaasan historiallisen päivän järjestämiseksi, mutta Vaasa 400-juhlien juhlatoimisto on päätynyt kuitenkin keskiviikkoon lauantain sijasta.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 15.11.2005

Hoitotakuuilta Vaasan kirjaston Draama-salissa klo 18.00

Järjestäjien lisäksi noin 20 henkilöä oli kerääntynyt kuuntelemaan Vaasan terveyskeskuksen lääkäri Markku Sirviötä ja Vaasan keskussairaalan lääkäriä Timo Keististä hoitotakuun toteutumisesta Vaasassa.

Sirviö alusti ensin siitä, missä Vaasassa mennään hoitotakuun suhteen. Merkille pantavaa Sirviön esityksessä oli, että puhuessaan lääkäripulasta hän ei tuonut sanallakaan esille Sosiaali- ja terveyslautakunnan kesäistä päätöstä 1-2 terveysaseman ulkoistamisen kilpailuttamisesta. Hän kertoi vain siitä kuinka rekrytointifirma on laitettu asialle etsimään lisää lääkäreitä Vaasaan.  (Torstaina aamulla 17.11 lääkäri Leena Kettusta haastateltiin Pohjanmaan radiossa Vaasan terveyskeskuksen lääkäripulasta ja sama kertomus toistui). Näyttää hieman siltä, että virkamiehet tarkoituksellisesti unohtavat ulkoistamisasian. Sirviön puheen mukaan hoitotakuu onnistuu Vaasassa kohtalaisesti. Hammaspuolella aika hyvinkin verratessa hoitotakuun toteutumista moneen muuhun kaupunkiin.

Keistisen mukaan Vaasan keskussairaala on voinut vastata kohtuullisen hyvin hoitotakuuseen.  

Yleisö esitti lääkäreille jonkin verran kysymyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 13.11.2005 klo 19.30

Kaupunginhallituksen maanantain (14.11.2005) esityslistan läpikäynti kaupunginhallituksen Kokoomuksen edustajien kanssa.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 09.11.2005 klo 18-21

Valtuustoseminaari

Noin puolet valtuutetusta oli kokoontunut Silveriassa pidettävään seminaariin.

Ensimmäinen aihe oli Vaasan talous. Lyhyesti voisi todeta, että juustohöylä ei enää auta, vaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Vaasan Sähköltä saatavilla osingoilla on tarkoitus saada kumulatiivinen alijäämä katetuksi vuoteen 2010 mennessä ( Vaasan Sähkön osinkojen jakosuunnitelma:  v. 2006, 3 milj €, v. 2007, 5 milj. € ja v. 2008, 4 milj. €). Kaikki perustuu tietenkin siihen, että Vaasan kaupungin vuosikate toteutuu vähintään suunniteltuna.   

Asuntomessujen alustava  rakennuskaava esiteltiin valtuutetuille. Itse totesin mm. että kaavassa ei ole venepaikkoja. Oli hauska lehdestä lukea, että suvilahtelaiset olivat todenneet saman asian 10.11.2005 pidetyssä asukastilaisuudessa. Kysyin apulaiskaupunginjohtaja Longalta asuntomessujen kustannuslaskelmaa. Sitä ei kuulemma ole.

Matkakeskus on edennyt mielestäni hyvään suuntaan. Toteutuksesta tulee ihan hyvä. Matkakeskuksesta löytyi sentään jonkinlainen kustannuslaskelma.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 08.11.2005

Huomiselle keskiviikkopäivälle riittää ohjelmaa. Kolmessa paikassa pitäisi olla yhtä aikaa: Vaasan yleiskaava 2030-seminaari Vaasa-Opistossa, Kokoomuksen Vaasan kunnallisjärjestön hallituksen kokous ja valtuustoseminaari Silveriasssa, missä aiheena mm. Vaasan talous. Luonnollinen valinta on valtuusto-seminaari.     

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 07.11.2005 klo 17.45- 22.20

Kaupunginvaltuuston kokous.

Kokouksen ensimmäinen pykälä oli 169, Henkilöstöpoliittinen ohjelma/ KV 20.10.1986/ kumoaminen.

Lähinnä Vasemmistoliitto keskusteli ja esitti muutoksia tähän pykälään. Päätös oli kuitenkin esityksen mukainen, ja Henkilöstöpoliittinen ohjelma kumottiin. Henkilöstöpoliittisen ohjelman korvaa mm. henkilöstöstrategia ja siihen liittyvät ohjelmat. Valmistelumateriaalista löytyy mielenkiintoinen tieto siitä, milloin kaupungin  henkilöstö jää eläkkeelle.    

Seuraava pykälä olikin Vaasan Sport. Ikävä asia, joka onneksi asia saatiin päätökseen ja pois päiväjärjestyksestä. Täytyy pitää huoli, että vastaavia ei jatkossa tule!

Pykälässä 173 kävin puhumassa kesäkuussa tekemästäni aloitteesta, joka oli edennyt, kuten olin esittänytkin. Panostaminen lapsiin on panostamista tulevaisuuteen!

Seuraava puheryöppy tuli kohdassa 180, joka kuului: Vaasan kaupungin takausten ja niihin liittyvien talousriskien arviointi. Arviointilautakunta oli tehnyt hyvän selvityksen takausriskeistä. Jotkut puhujat kiittelivät lautakunnan puheenjohtajaa, ja jotkut moittivat häntä siitä, että hän pyrki ohjailemaan valtuutettuja ajatellen seuraava pykälää. Oli asia niin tai näin, hyvä selvitys.  

Seuraava pykälä oli 181, RG Line Oy:n lisätakausanomus. Paljon puhuttiin ja äänestettiin, mutta RG Line sai takuut miljoonalainalleen. Tämäkin takuuasia juontaa Vaasan ja Uumajan välisen matkustajaliikenteen loppumiseen ja sen traumoihin. Jatkossa pidettävä huolta siitä, että kaupunki takaa vain tytäryhtiöittensä lainoja.

Pykälä 182 kuului näin: Tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentti v. 2006.

Painoin nappia ja pääsin ensimmäisenä puhumaan. Tässä puheeni keskeinen sanomaTästä linkistä näet Vaasan talouden ennusteen. 

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 07.11.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Ryhmämme puheenjohtaja Janne Sankelo toi  terveiset perjantain valtuustoryhmän kokouksesta. Maanantaiset arvelut kokouksen kulusta pitivät paikkansa, eli puhetta ja esityksiä tulee pykälissä, joissa  käsitellään Vaasan Sportia ja RG Linea. Myös muissa kohdissa tulee riittämään puhetta ja esityksiä. Itse lupasin puhua aloitteeni kohdalla ja kohdassa, missä käsitellään Vaasan tuloveroprosenttia vuodelle 2006.   

Valtuustoryhmän kokous

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 03.11.2005 klo 17-19

Valtuustoryhmän kokous

Seuraavan valtuuston asialistalla on ainakin pari juttua, joista tulee puhetta melkoisella varmuudella. Toinen on Vaasan Sportin velkojen anteeksianto ja toinen ehkä RG Line Oy:n lainan takuu.

Mapen ja minun ehdotuksesta sovittiin, että Mape suunnittelee Sportin asiaan ponnen, missä kerrotaan kantamme ja että jatkossa emme tule antamaan ylimääräistä tukea ko. seuralle.  

Sport on ikävä asia, siinä ei ole hyviä ratkaisuja. Jatkossa ei tämän kaltaisia tukia pidä antaa Sportille eikä muillekaan seuroille.

RG Linen takuu on vähän samanlainen asia. Koska aikaisemmin on myönnetty lainalle takuut, on niitä syytä toistaiseksi jatkaa. Uhkana oli tässä myös, että RG Linen liiketoiminta olisi loppunut. Kaupunki on määritellyt strategissaan laivayhteyden Merenkurkun yli tärkeäksi.

Listalla on myös minun kesäkuussa jättämäni aloitteen käsittely.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 01.11.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30-18.30

Kokous, jonka listalla oli 5 pykälää, joista 3 ei-julkista asiaa.

Ei-julkiset asiat ovat siihen asti salaisia, kunnes pöytäkirja on saanut lainvoiman. Ei-julkisia asioita ovat tyypillisesti erilaiset tarjouskilpailujen käsittelyt ja niihin liittyvät päätökset. Sosiaali- ja terveyspuolella voi olla ja onkin salaisia pykäliä. Näissä salaisissa pykälissä käsitellään asioita, jotka koskevat jotain yksittäistä ihmistä. Mitkään kaupungin toimintaan liittyvät asiat eivät ole salaisia, mutta voivat olla ei-julkisia em. kommentein.

Julkisista asioista ensimmäinen oli lausunnon antaminen valtuustoaloitteeseen, joka koski Kirkkopuistikon terveyskeskuksen laboratoriopalvelujen uudelleen aloittamista. Nykytilanteessa ei ole mitään mahdollisuutta aloittaa uudestaan tällaista toimintaa, sillä kaupungin huonosta taloudesta johtuen kehitys on päinvastainen.

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 30.10.2005 klo 17.00

Kaupunginhallituksen maanantain (31.10.2005) esityslistan läpikäynti kaupunginhallituksen Kokoomuksen edustajien kanssa.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 27.10.2007 klo 18

Vaasa 2030 tilaisuus Sundomissa. Tilaisuus liittyy Vaasan yleiskaavan tekemiseen. Vastaavia tilaisuuksia eri teemoin on yhteensä 6 kpl eri puolilla kaupunkia.

Sundomissa aiheena oli Näkyykö kaavoitus arjessa, alustajana hyvinvointikoordinaattori Margita Lukkarinen, Kokkola. Alustuksen jälkeen oli paneelikeskustelu.

Paikalla oli saapunut runsaasti ihmisiä, pääosin sundomilaisia. Paikallaolijoiden joukossa havaitsin itseni lisäksi vain pari muuta valtuutettua RKP:sta.

Sarjan kaksi viimeistä osiota pidetään kaupungin keskustassa.

Tulkaa vaasalaiset mukaan näihin tilaisuuksiin, sillä ne on kuntalaisia varten järjestetty!

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai  25.10.2005 klo 18.30

Variskan aluetoimikunnan vieraana.

Variskan aluetoimikunta oli kutsunut alueensa asukasyhdistysten puheenjohtajia keskustelemaan Vaasa 400 juhlavuoden tapahtumien järjestämisestä Vanhassa Vaasassa.

Aiheesta alusti juhlien "pääjärjestäjä" Christina Knookala. Hänen esityksenä oli, että Vanhassa Vaasassa järjestettäisiin elokuun puolen välin tienoilla, jonain keskiviikkoiltana saman tyyppinen historiallinen tapahtuma, kuin oli Vaasan palon 100-vuotisjuhla. Minä ja muut olimme sitä mieltä, että juhlan täytyisi olla lauantaina ja tanssit päälle! Ajankohdan ja ohjelman päättää lopullisesti juhlatoimikunta.      

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai  24.10.2005 klo 17

Vaasan Kokoomus ry:n hallituksen kokous.

Syyskokousvalmistelu

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 23.10.2005 klo 17.00- 18.30

Kaupunginhallituksen maanantain (24.10.2005) esityslistan läpikäynti kaupunginhallituksen Kokoomuksen edustajien kanssa.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 18.10.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30-19

Lautakunnan edellisen kuukauden kokous peruuntui koska virkamiehet eivät olleet ehtineet valmistelemaan kokousta. Lokakuun kokouksen esityslista olikin pitkä. Vaikka edellinen kokous jäi väliin em. syystä, jaettiin monen asian päätösesitys vasta kokouksessa pöydälle.

Illan asialistasta ensimmäinen kohta oli: Toimivaltasiirrot Vaasan aluetyöterveyden toiminnan aloittamiseksi. Työterveys aloittaa toimintansa vuoden 2006 alussa. Se huolehtii aluksi n. 8000 henkilön työterveydestä. Nämä ovat töissä 270 yrityksessä. Yrityksistä tai organisaatioista Vaasan Kaupunki ja Vaasan Keskussairaala ovat suurimmat. Vuonna 2008 aluetyöterveys huolehtii ehkä yli 10 000 henkilön työterveydestä. Työterveydelle valitaan johtokunta, joka on Sosiaali- ja terveyslautakunnan alainen.

Pykälässä 5 oli kyseessä palvelusetelin käyttöönotto kotihoidossa. Hyvä, että tällainen palveluseteli otetaan vihdoin käyttöön. Setelin käytöstä on tiukat ohjeet, joten naapuriavun maksamista palvelusetelillä ei voi tehdä.

Talousasiat puhuttivat paljon. Kuten tunnettua, Vaasan kaupungin pitää säästää 2 milj. euroa loppuvuoden aikana. Tästä säästöstä on Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetty 630 000 euron säästöt loppuvuoden aikana. Jos asia konkretisoidaan, niin säästö tarkoittaisi 120 hoitohenkilöstöön kuuluvan lomauttamista 2 kk:n ajaksi, mikä on mahdoton ajatus. Samaan aikaan on kuitenkin määrärahat ylitetty 1, 2 milj. eurolla ja lisäksi toimeentulotuen ja erikoissairaanhoidon ylitykset on katettava erikseen. Virkamiehet olivat saanet säästöjä aikaan vain n. 20 000 euroa.

Yhtälö on siis mahdoton. Ongelman ratkaisu on se, että anotaan valtuustolta lisärahaa.

Mikä jatkossa ratkaisuksi? Jatkossa tulee säästöjä etsittäessä varmasti myös esiin palvelurakenteen purkamista, mikä tarkoittanee joidenkin sosiaali- ja terveyskeskusten toiminnan lopettamista.

Jatkossa myös budjetti täytyy tehdä oikeaksi eikä tehdä tietoista alibudjettia. Myös toimintaa ja organisaatioita pitää jatkossa kehittää.

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 15.10.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston koulutustilaisuus klo 17.00-19.00.

Koulutuksen aiheena oli Sosiaalityö ja perhepalvelut- tulosalueelta perinteinen Sosiaalityön palvelualueen esittely.

Sosiaalityön palvelualueen johtaja Ritva Heiman esitteli oman vastuu alueensa sekä sen haasteet ja tulevaisuuden  kehittämissuunnitelmat.  

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 09.10.2005 klo 18.00- 19.00

Kaupunginhallituksen maanantain (10.10.2005) esityslistan läpikäynti.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 06.10.2005 klo 16.00- 17.00

Sosiaali- ja terveyslautakunnan "1-2 terveyskeskuksen ulkoistamistyöryhmän kokous".

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti pyytää 17.05.2005 tarjoukset 1-2 terveyskeskuksen palveluiden ostamisesta. Työryhmä kokoontui nyt vasta toisen kerran käsittelemään tarjouspyyntöä, jonka hallinto oli valmistellut. Paikalla oli myös kaupungin ostoasiantuntija.

Hitaasti tuntuu etenevän hallinnossa tarjouspyynnön valmistelu. Myös joidenkin  työryhmän luottamushenkilöiden asenne on hyvin varovainen ostopalveluiden suhteen.

Asia  tuodaan lautakuntaan uudelleen loka- tai marraskuussa, koska osa työryhmän jäsenistä halusi tarkentaa 17.05.2005 tehdyn päätöksen tekstiä.  Tekstin muutoksella tavoitellaan sitä, että päätöksen teksti ja tarjouspyynnön teksti olisivat samat. Minulle teksti olisi sopinut ilman muutoksia, sillä lautakunta antoi ryhmälle riittävät valtuudet tarjouspyynnön tekemiseen. Katso 17.05.2005 tehty päätös täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 03.10.2005 klo 17.45- 00.19

Kaupunginvaltuuston kokous.

Ensimmäinen kohta (§149)  oli Sportin "velkojen anteeksianto". Ikävä asia, mihin ei ollut tiedossa yhtään hyvää ratkaisua. Puhuttiin paljon, äänestettiin ja lopuksi asia jäi pöydälle. Itse olisin hyväksynyt avustuspaketin, sillä tehtiin miten tehtiin, kaikki ratkaisut ovat kaupungille huonoja. Toivottavasti Sport saa asiansa kuntoon, sillä tulkintani mukaan tämä oli sille viimeinen mahdollisuus saada kaupungilta apua. 

Toisen asteen koulutuslautakunnan johtosäännön muutos (§152) puhutti jonkin verran. Lukion nimestä keskusteltiin ja äänestettiin. Mielestäni lukioon tulevat nuoret valitsevat koulunsa muilla kuin nimen perusteella. Tärkeintä on tietenkin opetuksen taso. Olisi hyvä, jos voisimme pitää myös toista suomenkielistä lukiota Vaasassa, mutta kaupungin talous ei salli tätä. On pakko  päästä normikustannuksiin.

Talousarvion seuranta (§155) ja 30.06.2005 ja toteumaennuste 31.12.2005 (§155).

Vaasan kaupungin talous on ollut vaikeuksissa jo vuosien ajan. Välillä näytti siltä, että talous saadaan kuntoon, mutta nyt tilanne on huolestuttava. Tämän vuoden loppuun mennessä kaupungin pitäisi säästää 2 miljoonaa euroa. Vaasalla on huomattavan suuri kumulatiivinen velka, joka täytyy saada hoidetuksi pois tavalla tai toisella. Veroäyrin korotusta ei kukaan näillä näkymin halua, vaikka Vaasan kaupungilla on palveluksessa n. 300 henkilöä enemmän, kuin vertailukaupungeissa. Kävin puhujapöntössä puhumassa Vaasan taloudenpidosta.

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 03.10.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Valtuustoryhmä kokoontui varahenkilöiden voimin. Varsinaisista pari oli sairaana, yksi matkoilla ja ryhmän varapuheenjohtaja lentokoneessa tulossa Vaasaan.

Tiedossa oli pitkä ilta, ja sen pääosassa Sport. Myös muista kohdista tulee varmasti puhetta.

Valitsimme myös edustajamme jätelautakuntaan.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 29.09.2005 klo 17-19

Valtuustoryhmän kokous

Tulevan maanantain (03.10.2005) valtuustossa on esillä mm. Vaasan Sportin ja Vaasan paikallisliikenteen tukeminen, ,joista kummastakin tulee riittämään puhetta. Lisäksi on esillä talousarvioin seuranta, joka näyttää huolestuttavaa tulosta. Sepänkylän ohitustie on myös listalla.  Esityslistan muut kohdat löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 27.09.2005 klo 17-19

Vaasan Kokoomus ry:n hallituksen kokous.

Käsiteltiin syksyn ohjelmaa, joka sisältää mm. koulutusta.

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 21.09.2007 klo 18-21.20

Vaasa 2030 tilaisuus Suvilahdessa. Tilaisuus liittyy Vaasan yleiskaavan tekemiseen. Vastaavia tilaisuuksia eri teemoin on yhteensä 6 kpl eri puolilla kaupunkia.

Sarjan toinen tilaisuus pidettiin Suvilahdessa, missä aiheena olivat Vaasan viheralueet. Paikalla oli suunnilleen saman verran väkeä kuin edellisessä tilaisuudessa Ristinummella. Paikalla olijoiden joukossa valtuutettuja oli vähän. Havaitsin itseni lisäksi kolme valtuutettua SDP:stä, joista yksi lähti jo alussa pois sekä Vihreistä yhden valtuutetun.

Ryhmätöissä oli samat kysymykset kuin Ristinummella. Sanomalehti Pohjalainen uutisoi tänään, että: "Rannoille ei anneta Vaasassa rakentaa - Raviradan saa muuttaa asuinalueeksi. Suvilahden yleiskaavatilaisuudessa korostuivat viheralueet"

Oma mielipiteeni on että Vaasan rannoille voidaan rakentaa, kunhan se tehdään tyylillä ja hyvällä maulla vaasalaisten mielipiteitä kuunnellen.

Pohjalainen uutisoi myös, että  "Ryhmätyöt panivat ihmiset pakenemaan". Minusta on turha pelätä ryhmätöitä, sillä ne tehdään niin, että osallistuminen on helppoa ja mukavaa.

Toivoisinkin vaasalaisten osallistuvan näihin tilaisuuksiin ja kertovan mielipiteensä, miten Vaasaa tulee kehittää.   

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 20.08.2005 klo 18-19.40

Kunnallisjärjestön kokous

Alunperin piti olla Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, mutta kokous peruuntui, koska virkamiehet eivät saaneet kokoukseen tulevia asioita valmisteltua ajoissa.

Niinpä pääsin osallistumaan kunnallisjärjestön kokoukseen, missä käsiteltiin rutiiniasioita.

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 07.09.2007 klo 18

Vaasa 2030 tilaisuus Variskalla. Tilaisuus liittyy Vaasan yleiskaavan tekemiseen. Vastaavia tilaisuuksia eri teemoin on yhteensä 6 kpl eri puolilla kaupunkia.

Aiheena oli "Vaasan tulevaisuuden visiot" ja alustajana kehitysjohtaja Jorma Pitkämäki.

Alustuksen jälkeen tehtiin ryhmätyö, missä oli viisi aihetta, joihin haettiin vastauksia.

1. Vaasa, koko, näkö ja identiteetti.

2. Rakennetut alueet, asuin- ja yritysalueet (missä ja minkälaisia).

3. Vesi- ja viheralueet

4. Palvelut, lähipalvelut ja keskitetyt palvelut

5. Liikenne, liikkumismuodot ja yhteydet  

6. Mahdolliset muut näkökulmat.

Aika tehtävään oli 45 minuuttia, mikä oli mielestäni liian vähän, mutta valmista kuitenkin tuli.

Paikalla oli 50-70 henkilöä. Valtuutettuja huomasin paikalla itseni lisäksi  RKP:stä kaksi ja SDP:stä yhden.

Tarkoituksenani on osallistua useimpiin muihinkin vastaaviin tilaisuuksiin, mutta jo tässä vaiheessa tiedän, että kaikkiin en ehdi. Toivottavasti muut vaasalaiset osallistuvat!

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 06.09.2005 klo 16.30- 20.30

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous

Lautakunta kokoontui päättämään vuoden 2006 budjetista. Virkamiehet eivät olleet saaneet tehtyä budjettia annetun raamin sisälle. Tämä tarkoittanee sitä, että asiaan palataan myöhemmin.

1-2 terveyskeskuksen palvelujen ostaminen etenee siten, että työryhmä, johon minäkin kuulun, käsittelee tarjouspyyntöä seuraavan kerran 26.9 klo 15.  Tämän jälkeen tarjoukset lähetettäneen palvelujen tarjoajille. 

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 05.09.2005 klo 17.45- 23.00

Kaupunginvaltuuston kokous.

Kokouksen ensimmäinen asia oli hyvinvointipoliittisen ohjelman hyväksyminen. Asiasta käyttivät kaikki ryhmät oman puheenvuoron. Yksittäiset valtuutetut saivat puhua tämän jälkeen ja minäkin kävin puhumassa Hyvinvointipoliittisen ohjelman tunnusluvuista, sillä useimmat  (87%) niistä olivat vuodelta 2002 tai ajalta sitä ennen, vanhimmat vuodelta 1999. Tunnusluvuista vain 13 % oli vuodelta 2003 eikä vuodelta 2004 ollut yhtään lukua. Ei näin vanhoilla tiedoilla ole suurtakaan arvoa päätöksenteossa. Toivoinkin indikaattorien välitöntä päivitystä.

Illan ohjemassa oli paljon aloitteiden käsittelyä. Useat aloitteet koskivat tavalla tai toisella liikenneturvallisuutta tai liikenteen sujuvuutta. Kävin puhumassa Kotapadan alueen liikenneturvallisuudesta erään aloitteen ”siivellä” (Lue aikaisemmin kirjoittamani juttu aiheesta.

Katso myös päiväkirjan kohta 29.8.2005)

Sportinkin asioista puhuttiin erään aloitteen yhteydessä, vaikka Sportista ei varsinaisesti ollutkaan kyse. Sportin asioihin valtuusto palaa ehkä lokakuussa.  

 Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 05.09.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Käytiin läpi illan kokouksen kulku. Kokouksen lopuksi saimme ryhmäämme vieraaksi kaupunginjohtaja Markku Lumion, joka selvitti kaupungin virkamiesten saamaa lahjussyytettä sekä sitä mitä kyseisellä matkalla  tapahtui. Ehkä tulevaisuudessa kaupunginhallituksen on syytä tehdä vastaavanlaisten matkojen varalta kunnon ohjeistus.  

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 01.09.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Valtuustoryhmä kokoontui ensimmäiseen kesän jälkeiseen kokoukseen. Tulevan maanantain valtuuston kokous listalla oli mielestäni pääasiana Hyvinvointipoliittisen ohjelman hyväksyminen. Sovittiin, että ryhmän puheenjohtaja Janne Sankelo esittää ryhmän puheenvuoron. Minäkin lupasin ehkä  puhua Hyvinvointipoliittisesta-ohjelmasta. Lupasin puhua myös erään aloitteen ”siivellä” Kotapadan alueen liikenneturvallisuudesta, mistä olen kirjoitellut muissa yhteyksissä aikaisemmin.

 

 

 

 

 

 

 

29.08.2005

Eilen soitti eräs Ristinummen Kotapadan (Vanhan Vaasankadun eteläpään itäpuolella oleva alue) alueella asuva henkilö, ja oli huolestunut lastensa koulumatkan turvallisuudesta. Kyseessä on sama asia, mistä kirjoitin keväällä. Virkamiehet lupasivat hoitaa silloin liikennemerkit kuntoon. Asukkaat haluaisivat Vanhan Vaasankadun ylityskohtiin lapsivaroitusmerkit. Tiehen tehtiin ääniraitoja ja merkkejä täydennettiin, mutta varoitusmerkkejä ei kuitenkaan tullut kesän aikana. Soitin tänään liikenneinsinöörille ja kysyin varoitusmerkeistä. Lapsivaroitusmerkkejä laitetaan vain koulujen ja tarhojen kohtaan, kertoi V-P Saresma. Saresma lupasi kuitenkin Taimitien kohtaan keskisaarekkeet sekä kertoi, että Vanhan Vaasankadun vieressä olevat kevyenliikenteen väylät rakennetaan loppuun vuonna 2006. Ehdotukseeni nopeuden pudottamiseen  40 km/ h Vanhan 'vaasankadun eteläpäässä ei hän suostunut. Esitin myös jalankulkuliikennevalojen budjetointia v. 2006 budjettiin, mutta Saresma ei pitänyt valoja hyvänä ratkaisuna. Asukkaat vienevät asiaa eteenpäin nimilistojen yms. muodossa.         

 

 

 

 

 

 

 

25.08.2005

Viime viikolla pari pikkupoikaa lähti omille teilleen Malmöntalon päiväkodista. Karkumatka päättyi onnellisesti, sillä sivullinen ohikulkija havaitsi pojat Vaskiluodossa ja heidät palautettiin tarhaan. Hän oli radiosta kuullut tapahtuneesta.

 

Tapauksen jälkeen erään Malmöntalon tarhassa olevan lapsen isä otti minuun yhteyttä ja toivoi, että huolehtisin omalta osaltani, että asioihin saataisiin korjausta niin, että tapahtuma ei enää toistuisi.

 

Selvitin ensin päiväkodista Monica Nymanilta, mitä on tapahtunut, mitä tehtiin ja mitä aiotaan tehdä. Samoin selvitin Seppo Mäenpäältä samoja asioita. Asioista vastaava virkamies oli matkoilla, joten häntä en saanut kiinni.

Saamani selvityksen mukaan monia asioita otettiin heti työn alle ja useita muita asioita tullaan vielä tekemään. Näistä voi mainita esimerkiksi aidan ja portin korjauksen, ohjeiden laatimisen sen varalta, miten menetellään jos vastaavaa sattuu, sen selvittämisen, mitä tarkoittaa aktiivinen valvonta  jne. Itse ehdotin, että otetaan joka aamu käyttöön ns. turvallisuuskierros. Tämä tarkoittaa sitä, että tarkastetaan kaikki tarhan turvallisuuteen liittyvät asiat heti aamulla. Tarkastuskohteita olisivat esimerkiksi: Onko portti kunnossa? Onko aita ehjä? Ovatko ulkokalusteet ehjät? Onko ensisammuttimille vapaa pääsy? jne. Vastaus kysymyksiin on kyllä tai ei. Ei-tapauksissa ryhdyttäisiin välittömiin korjaaviin toimenpiteisiin. Seppo Mäenpää innostui ideasta.

Minulle jäi Seppo Mäenpään kanssa käymästäni keskustelusta se kuva, että lasten turvallisuuden eteen tehdään kaikki voitava. Seppo Mäenpää lupasi vielä lähettää minulle lopullisen suunnitelman siitä, kuinka pyritään estämään, että tapaus ei toistuisi. Lisäksi lupasin käydä ensi viikolla katsomassa, miltä tarhan piha näyttää. Soitan myös Sinikka Starckille, joka on asiasta vastaavalle  virkamies, kunhan hän tulee matkoilta.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 23.08.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30.

Lautakunta kokoontui kesän jälkeen ensimmäiseen kokoukseensa.

Esityslistalla ei ollut etukäteen ajateltuna "suuria intohimoja" herättäviä asioita. Ehkäpä merkittävin asia oli lisälistan kohta 14, joka kuului: Sosiaali- ja perhepalvelut -tulosalueen johtajan viran auki julistaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että Kaarina Sten jää eläkkeelle helmikuussa 2006. Kaarina Sten on eräs keskeisempiä virkamiehiä sosiaali- ja terveyspuolella.

 

Muista esityslistan asioista voi mainita pykälän 1, joka palautettiin keväällä uudelleen valmisteltavaksi. Pykälän teksti kuului: Henkilöstöasioiden käsittelyn uudistus. Uudistuksen tarkoitus on vähentää turhien virkamiespäätösten lautakuntaan tiedoksi tulemista. Suurin osa näistä asioista on ns.  työnjohtoon kuuluvia asioita. Pykälä menikin läpi pienin puhein.

Tärkeä kohta kokouksessa oli tietenkin ensivuoden budjetin raami. Erikoissairaanhoidon kustannukset näyttävät vain kasvavan. 

Muut esityslistan kohdat tavalla tai toisella sivusivat eri palvelujen kilpailuttamista tai kilpailuttamisen siirtämistä ensi vuoteen. Periaatteessa kaikki kaupungin ostamat palvelut tulee nykyisin kilpailuttaa. 

Esityslistan muut kohdat ja kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

Kokouksen ulkopuolella keskusteltiin missä vaiheessa lääkärien värväysprojekti on. Selvityksen mukaan toistaiseksi ei vielä yhtään uutta lääkäriä ole saatu. Terveysaseman ulkoistamisen tarjouspyyntöpaperit saataneen valmiiksi lähiviikkoina. Mikäli ulkoistamiseen joudutaan menemään, voi ulkopuolisen ylläpitämä terveysasema aloittaa toimintansa ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

 

 

 

 

 

 

 

21.08.2005

Olin Keuruulla Lumivaara-juhlassa. Juhlapuhujana oli Keuruulainen kansanedustaja Lauri Oinonen. Minun ja Laurin esivanhemmat ovat lähtöisin luovutetun Karjalan Lumivaaran pitäjästä. Lauri on minulle tuttu jo monien vuosien varrelta. Minulla oli pariinkin kertaan mahdollisuus puhua Laurille Vaasan radan sähköistämisestä sekä Sepänkylän ohitustiestä.

 

 

 

 

 

 

 

04-05.08.2005

Asuntomessut Oulussa

Minulla oli mahdollisuus tutustua Oulun asuntomessuihin rakennuslautakunnan varajäsenen ominaisuudessa.

Asuntomessuja Ouluun oli valmisteltu jo useita vuosia ennen niiden avautumista. Vaasan asuntomessut ovat vuonna 2008, mutta oululaiset käyttivät ainakin kaksi kertaa enemmän aikaa messujen valmisteluun. Samoin rahaa taisi oululaisilla olla myös reilusti enemmän kuin meillä on suunniteltu käytettäväksi. Periaatepäätöksenä Oulussa oli, että messutalot (omakotitalot) eivät ole mitään tyyppitaloja, vaan arkkitehtien suunnittelemia, mikä myös näkyi lopputuloksessa kahdellakin tavalla: Tavallisella ihmisellä ei ole mahdollisuutta hankkia noita taloja korkean hinnan vuoksi, ja useat talot ovat omaperäisen näköisiä. Ns. tähtitalossa tekniset rakenteet ja ratkaisut olivat mielestäni monessa kohtaa ylimitoitettuja. Niille tuskin saadaan koskaan rahallista vastinetta, mutta ehkä jotkut ratkaisut lisäävät kuitenkin asumismukavuutta. Mutta mitä tehdään vuolukivisellä maakellarilla talossa, jossa ei ole puutarhaa? Joissakin messutaloissa oli kolme takkaa, mutta ei missään tilaa puiden säilyttämiseen. Ehkäpä isäntä ostaa kassillisen puita huoltoasemalta tankatessaan autoa? Osasta omakotitaloja puuttui räystäät ja muutamat talot olivat lähes tasakattoisia. Merkille pantavaa oli myös talojen runsas rimoitus. Rimoja oli käytetty lähes joka talossa.

Asemakaava oli asuntomessualueella selkeä ja väljähkö, vaikka osa tonteista taisi olla aika pieniä. Kerros- ja rivitalot olivat asiallisia ratkaisultaan ja osasta kerrostaloasuntoja oli tosi upea näköala merelle.         

Messujen yhteydessä tutustuimme myöskin oululaiseen rantarakentamiseen ja kasarmialueeseen. Rantaan oli sijoitettu julkisia rakennuksia, mutta rantoja oli hyödynnetty myös kerrostalorakentamisessa. Kyllä meillä vaasalaisilla on oululaisesta rantarakentamisesta paljon oppimista. Kasarmialuetta oli Oulussa aistikkaasti täydennysrakennettu sekä vanhoja kasarmeja asiallisesti peruskorjattu.  Asuntomessujen omakotitalojen osalta olen sitä mieltä, että asuntomessujen pitäisi esitellä taloja ja rakennusteknisiä ratkaisuja, joita pystyy 80% asunnonhankkijoista hyödyntämään. 

Katso kuvia messuilta.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Oulun kaupunki

Asuntomessut

 

 

 

 

 

 

 

26.07.2005

Internet-sivuilla http://www.vaasalaisia.info on käyty keskustelua 26.07.2005 valtuutettujen kotisivuista. Jutussa todetaan, että vain viidellä valtuutetulla on omat kotisivut ja useimmat eivät niitä edes päivitä. Tekstin tulkinnan mukaan minun kotisivuni olisivat puolueen tms. tekemät. Olen itse tehnyt sivuni ja huolehdin myös itse niiden päivityksestä. Lue lisää 

 

 

 

 

 

 

 

09.07.2005

Valtuusto aloite: Internetin aikuisviihdesivujen ja muiden lapsille ja nuorille haitallisten sivujen katselun estäminen Vaasan kaupungin julkisissa tiloissa.

Idea aloitteen tekemiseen syntyi Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen jaoston koulutustilaisuudessa Kustaalan lastenkodissa. Aiheena koulutuksessa oli lastensuojelu.

Valmistelin aloitetta ehkä viikon ajan kirjoittamalla ja selvittämällä taustoja. Soitin mm. kaupungin IT-osastolle mistä kysyn onko aloitteessa mainittuja suojauksia käytössä. Asia ei ollut IT-osastolle uusi, mutta suojauksia ei asiantuntijan mukaan ollut myöskään ollut vielä käytössä, mutta testauksia oli tehty. Totesimme yhdessä, että aloite on hyvä ja se tukee IT-osaston tavoitteita saada aloitteessa mainitut suojaukset käyttöön.

Sanomalehti Pohjalainen uutisoi aloitteen 22.06.2005 ja jo samana iltapäivänä tuli kirjastosta sähköposti missä kerrottiin, että heillä on mainittu suojaus käytössä. Hämmästyttävää tässä on se, että tästä kirjaston Internet-sivujen selaus suojauksesta ei kaupungin IT-osaston asiantuntija osannut minulle kertoa. On tietenkin pelkästään hyvä, että kirjastossa on asiaan reagoitu ottamalla jo suojaus käyttöön. Lähtötietona aloitteeseen oli, että kirjastossa voi katselle pornosivuja vapaasti.

23.6.05 kiinnostuin kirjaston suojaustasosta ja päätin testata sen tehokkuuden. Varasin Ristinummen sivukirjastosta ajan avasin Google hakukoneen ja kirjoitin hakusanaksi Porno. Vastauksia tuli paljon  ja kaikki sivut aukenivat vaivatta. Kerroin pois lähtiessäni kirjaston henkilölle mitä tein ja kuka olen ja miksi tein mainitut testit, jätin vielä käyntikorttini henkilölle.

Edellä mainitusta johtuen lähetin s-postin kirjastoon minuun yhteyttä ottaneeseen henkilöön ja kerroin testini tuloksen. Häneltä tulikin pikapuolin vastaus pitkin selityksin siitä kuinka suojaus oli nyt juuri pois päältä kun estolistoja päivitetään. Alkuasetelma oli siis, että kirjastossa voi selata pornosivuja pitää siis paikkaansa sillä ei ole mitään hyötyä sellaisesta suojauksesta joka ei ole aina päällä. Mikäli listoja päivitetään voidaan se tehdä iltaisin tai viikonloppuisin jos päivitystä ei voida tehdä suoraan On line-toimintana. On väärä päivittää listoja siten suojaukset kytketään pois päältä.

Muissa kaupungin julkisissa tiloissa kuten kouluissa olevissa tietokoneissa ei ole käytössä aloitteessa mainittuja suojauksia.        

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 22.06.2005 klo 18

Kunnallisjärjestön kokous

Keväällä julkaistun Vaasan-lehden taloudellinen tulos näytti hyvältä, joten jatkoa seuraa.

Heikki Kouhi kävi kaupunginhallituksen näkökulmasta läpi alkuvuoden kunnallispoliittiset tapahtumat.  

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 20.06.2005 klo 17.45

Valtuuston kokous

Etukäteen oli jo odotettavissa pitkä kokous ja paljon puheita. Kokouksen alussa esiteltiin tilinpäätökset, jotka kertovat menneestä ajasta. Sinänsä Vaasan talous menestyi hyvin vuonna 2004, toivottavasti jatko menee yhtä hyvin ja talous kuntoon. Velkaa Vaasalla on kuntalaista kohti hieman yli 1000 €/ asukas. Tässä kohdin pärjäämme vertailukaupunkeihin nähden kohtuullisesti. Harvemmin esitettävä tilasto on kuntalaisten velka kaupungin tytäryhtiöiden kautta. Tämä velka on kolminkertainen verrattuna "tavalliseen" velkaan eli n. 3000 €/asukas. Yhteensä velkaa on n. 4000 €/asukas.  

Vaasan Sportista keskusteltiin kohdassa 111, ja teatteria ja jääkiekkoa rinnastettiin keskenään. Selväksi tuli, että Sportin tila on huono.

Kävin pitämässä puheenvuoron kohdassa 118.   

Pykälä 121 sisälsi ehkä illan tärkeimmän asian eli talousarvion 2006 kehyksen ja taloussuunnitelman 2007-2008 perusteet. Siinä puhe keskittyi kouluavustajiin ja heidän määräänsä.

Minimanin asemakaava sai päätöksen. Kaavan tekeminen on kestänyt jo vuosikausia, on käsittämätöntä, että valmistelu voi viedä näin kauan. Illan päätteeksi jätin aloitteen, jonka olin tehnyt yhdessä Harri Moision kanssa (lisään aloitteen myöhemmin ja palaan siihen viikolla 27).

Valtuuston kokous päättyi n. 23.10     

Pohjalaisen toimittaja Mikko Kallionpää kuvaili kolumnissaan valtuuston kesäkokouksen tunnelmia ja valtuutettujen vaatetusta.  Abbey Road -paitani  sai ansaittua huomiota!

Esityslistan ja pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 20.06.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Käytiin läpi illan esityslista.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 16.06.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Käytiin läpi tulevan maanantain kokous. Kyseessä on ns. tilinpäätöskokous. Muiden aiheiden joukossa oli mm. Minimanin asemakaava.

Ryhmäkokouksessa toiminta oli tehokasta ja asiat käytiin nopeasti läpi. Lupasin käyttää puheenvuoron kohdassa Henkilöstötilinpäätös.  Mittasin, että valtuuston kokouspaperinipulla oli paksuutta lähes 5 cm.  Jokaista valtuustoa edeltävänä sunnuntaina käyn yleensä vielä valtuuston paperit läpi liitteineen kohta kohdalta. Niin tein myös valtuuston kokousta edeltävänä sunnuntaina.  Paksua paperinippua lukiessa aikaa kului todella paljon ja kauniista sunnuntaisäästä nauttiminen jäi muille.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 14.06.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30.

Puheenjohtaja ennakoi ilmeisesti pitkää kokousta kun hän kokouksen alussa toivoi lyhyitä puheenvuoroja ja ilmoitti, että virkamiehet vastaavat vasta sitten kun kaikki kysyttävä on kysytty.  Kokouksen tärkeimmät asiat olivat minun mielestäni pykälät 6 ja 8, muita kuitenkaan väheksymättä.

Pykälä 6 kuului näin: LÄÄKÄRIREKRYTOINNIN KILPAILUTTAMINEN. Tarkoituksena on yrittää tällä tavoin saada Vaasaan lääkäreitä. Jos lääkäreitä saadaan, ei terveysasemia ehkä tarvitsekaan ulkoistaa. Asia hyväksyttiin pienin puhein eikä se herättänyt läheskään yhtä paljon intohimoja kuin edelliskerran päätös ulkoistamisen kilpailuttamisesta. 

Pykälä 8 kuului näin: VANHUSTEN YMPÄRIVUOROKAUTISEN PALVELUASUMISEN KILPAILUTTAMINEN; MENETTELYTAPOJEN JA TARJOUSPYYNTÖASIAKIRJOJEN HYVÄKSYMINEN. Asiasta käytiin jonkin verran keskustelua, mutta esitys hyväksyttiin puheenvuorojen jälkeen. Jotkut ovat ihmetelleet, miksi vanhusten palveluasumista kilpailutetaan. Kilpailuttaminen johtuu siitä, että kustannuksista täytyy saada tieto etukäteen. Jos palvelut annetaan hoidettavaksi avoimella valtakirjalla, kustannukset voivat yllättää. Sanomalehti Pohjalaisessa oli lautakunnan kokouksesta ja kilpailuttamisesta juttu, jossa mainittiin, että valtakunnalliset toimijat ovat kiinnostuneet antamaan tarjouksen. Parin päivän päästä oli saman lehden yleisönosastolla kirjoitus, jossa arveltiin, että nyt vanhuksia ryhdytään kuljettamaan ympäri maata. Niinhän ei tietenkään tehdä!. Vaasalaiset vanhukset hoidetaan Vaasassa jatkossakin.  

Esityslistan ja pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 14.06.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lääkäripalvelujen kilpailuttamistoimikunnan kokous.

Toimikunta kokoontui ennen kokousta käsittelemään 1-2 terveyskeskuksen toiminnan kilpailuttamista. Asiassa oli virkamiesten taholta tehty pohjatyötä, mutta eteneminen pysähtyi siihen, että kaupungin hankintatoimi ei ollut ehtinyt tutustua kilpailuttamista koskevaan lainsäädäntöön. Asiaan palataan elokuussa sen jälkeen kun hankintatoimi on perehtynyt lakipykäliin. Tämä on tärkeää, sillä kilpailuttaminen on tehtävä huolella ja oikein.

Kokousaikaa oli varattu kaksi tuntia, mutta meille jäi hyvin aikaa tutustua Markku Sirviön opastuksella Vaasan sairaalaan.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 07.06.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston koulutustilaisuus klo 16.30-18.30.

Koulutuksen aiheena olivat vammaispalvelut. En koskaan ole aikaisemmin ollut näiden asioiden kanssa tekemisessä, joten kaikki mitä kuulin oli uutta asiaa. Palvelujen tarkoituksena on, että vammastaan huolimatta ihminen voisi elää mahdollisimman hyvää elämää.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 01.06.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston koulutustilaisuus klo 17-19

Koulutuksen aiheena oli lastensuojelu ja erityisesti sijoitettujen lasten hoito ja jälkihoito. Näistä asioista aikaisemmin vähemmän tietävälle koulutuksen anti oli hyvä. Lyhyesti voisi asian kiteyttää, että paljon on pahoinvointia niin vanhemmilla kuin nuorilla.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai  30.05.2005 klo 15-21

Valtuuston seminaari

Valtuusto kokoontui seminaariin , missä kahden helsinkiläisen konsultin voimin esiteltiin kaupunkien strategioita yleisesti. Ajatuksena on, että Vaasan kaupungin strategia päivitetään lähiaikoina. Tärkeintä strategian päivityksessä on päivitysprosessi ja se,  että siinä ovat kaikki avainhenkilöt ja organisaatiot mukana. Asiat menevät pieleen, jos päivitys tehdään konsulttityönä.

Vuoden 2006 budjettia käsiteltiin sen verran, että uudelleenarviointityöryhmän ehdotus oli nähtävillä. Paljon on säästöjä saatu kerätyksi, mutta paljon on vielä saamatta. Koulupuolella säästötarve on suurin, mutta miten siellä saadaan säästöjä aikaiseksi? Väläyteltiin jopa jonkun koulun lopettamista. Pitäisi myös tutkia voidaanko organisaatiorakenteita jotenkin uudistaa.

Valtuustoseminaarin lopuksi vaasalaiset suuryritykset esittelivät tämän hetken tilaansa ja tulevaisuuden suuntaa.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 17.05.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30- n. 21

Kokouksen ensimmäisenä pykälänä oli tosi merkittävä asia, vuoden 2005 säästöjen, noin  500 000 €, aikaan saaminen. Aluksi keskusteltiin siitä, voidaanko asiaa ottaa käsittelyyn, kun siihen ei ole voinut tutustua etukäteen. Lopputulos oli, että pykälä 1 voidaan käsitellä.

Asiasta käytiin vilkasta keskustelua, niin kuin arvata saattaa. Säästöjen aikaansaaminen ei ole helppoa. Lopputuloksena oli äänestysten jälkeen, että virkoja järjestellään uudelleen ja jätetään täyttämättä, pakolaisia otetaan vähemmän ja paikkoja suljetaan kesän ajaksi.

Toinen suuri asia oli terveyskeskusten palvelujen kilpailuttaminen. Tarkkaan ottaen esitys kuului: Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy 1-2 terveysaseman toimintojen ulkoistamisen kilpailuttamisen. Tämä tarkoittaa, että pyydetään tarjoukset, mutta ei päätetä mitään ulkoistamisesta. Asiaa käänneltiin kauan ja monelta taholta. Esityksen sisältö ei suinkaan ollut selvä kaikille lautakunnassa istuville kuten ei edellisiltana valtuutetuillekaan. Tarjousten pyytäminen ja päätös ulkoistamisesta ovat kaksi eri asiaa. Pitkällisen keskustelun jälkeen lautakunta teki yksimielisen päätöksen tarjousten pyytämisestä. Asiaa valmistelemaan perustettiin työryhmä, ja minutkin valittiin siihen. Minun ja muiden lautakunnassa olevien kokoomuslaisten kanta tarjousten pyytämisestä on ollut koko ajan myönteinen. Vaasassa on kokeiltu monia tapoja saada terveyskeskuspalvelut toimimaan, tämä asia on vielä kokeilematta. Jos kaikki menee suunnitellusti, voi ostopalvelu alkaa ensi syksynä. Alustavasti on suunniteltu Ristinummen ja Gerbyn asemien palvelujen ulkoistamista. Nämä kaksi siksi, että näillä näillä asemilla on tällä hetkellä huonoin palvelu kuntalaisille. Ulkoistaminen ei vaikuta kaupungin henkilöstöön. Kukaan ei saa sen takia lopputiliä eikä joudu siirtymään ulkopuolisen leipiin. Kuntalaisille ulkoistaminen näkyy parantuneena palveluna.      

Esityslistan ja pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 16.05.2005 klo 17.45

Valtuuston kokous

Kokouksen aloitti pari rutiiniasiaa, jotka eivät suurempia intohimoja herättäneet. Kolmantena asiana (§95)

oli Wasalandian myynti. Asiasta käytettiin jonkin verran puheenvuoroja, jotka olivat lähinnä muisteloita tai myynnin kannattamista. Aikoinaan tehtiin hyvä päätös, mutta maailman muuttuessa siitä tuli kaupungille rasite. Hyvä, että on löydetty ammattitaitoinen jatkaja, kun "kaupungin isistä ei ollut ollut sirkustirehtööriksi".

Pykälässä §95 kävin pitämässä painokeskusta käsittelevän puheen, jonka ydinsanoma oli, että monistaminen ei ole kaupungin ydinosaamista ja että tietotekniikassa on jääty jälkeen ja tulevaisuudessa kuntasektorilla tarvitaan suuriakin panostuksia  tietotekniikkaan. Seurauksena oli lähes puhetulva. Saapa nähdä, kuinka palvelujen ostaminen kaupungin ulkopuolelta saadaan onnistumaan, kun näinkin selkeä ja helposti toteutettava asia etenee vaikeasti. Meillä sentään suunnitellaan terveyskeskuspalvelujen hankkimista ulkopuolelta.    

Pykälässä §101 tulikin terveyskeskuspalvelujen ulkoistaminen esiin. Oli yllättävää, että johtavien virkamiesten ja joidenkin valtuutettujen käsitys oli, että tiistaina sosiaali- ja terveyslautakunta tekisi suuren päätöksen terveyspalvelujen ulkoistamisesta siten, että 1-2 terveyskeskuksen palvelut tuottaisi ulkopuolinen. Kävin oikaisemassa asiaa ja kerroin, että tarjouksen pyytäminen terveyspalvelujen tuottamiseksi kaupungille ja päätös niiden tilaamisesta ovat kaksi aivan eri asiaa.

Pykälässä §102 aiheena oli toisen asteen liikunnan lajivalmennuksen turvaaminen Vaasassa. Vieruskaverini Markku Rintanen valtuuston pulpetista teki hyvää työtä asiassa ja kävi pariinkin kertaan selvittämässä asiaa valtuutetuille. Lopputuloksena oli ponsi kaupunginhallitukselle, että tarvittavat varat täytyy toiminnan jatkamiseen varata. Tämä oli tosi hyvä asia.

Uimahallin lisäbudjetista käytiin jonkin verran keskustelua ja lopuksi äänestettiin, onko summa 220 000 € vai 250 000 €. Pienempi summa voitti äänestyksen. Kokous päättyi noin klo 22.30. 

Esityslistan ja pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 16.05.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Käytiin läpi illan esityslistalla olevat asiat. Sanoin puhuvani painokeskuksesta. Janne Sankelon mukaan ryhmänjohtajien palaverissa tulee asiasta puhe.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 16.05.2005 klo 15.30-16.30

Hyvinvointipoliittisen ohjelman esittely

Valtuustosaliin oli kokoontunut muutama kourallinen valtuutettuja. Aluksi oli esittelijöitä enempi kuin kuulijoita. Puolessa välissä tuntia oli jo kohtuullisesti valtuutettuja paikalla. Hyvinvointipoliittinen ohjelma tulee valtuustoon kesäkuussa. Tarkoitus olisi, että valtuutetut tutustuisivat ohjelmaan ja sitten esim. valtuustoryhmät pitäisivät aiheesta puheenvuorot. Tähän asiaan palataan myöhemmin. 

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 12.05.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Käytiin läpi valtuuston esityslista. Oletusarvona on, että kovin pitkää kokousta ei tule,  mutta aika näyttää. Puhetta valtuustossa tulee varmaankin lähes joka asiasta, mutta mitään "suurta" asiaa ei listalla ole. Itse lupasin ehkä puhua pykälässä 97 eli nettobudjetointiin osallistuneiden hallintokuntien toteuma v. 2004 ja  siellä lähinnä kaupungin painatuskeskuksesta.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai ja keskiviikko 10-11.5.2005

Kuntapäivät Tampere. Kuntapäivien teema: Yhteistyön kunta

Kuntapäivät alkoivat siten, että eri poliittiset ryhmät pitivät ryhmäkokoukset. Kokouksessa  valittiin puolueiden ehdokkaat Kuntaliiton valtuustoon. Lopullisen valinnan tekee varsinainen kokous. jonka edustaja minäkin olin. Kaiken kaikkiaan kuntapäiville osallistui noin 1500 henkilöä, joista 883 oli kuntiensa valitsemia virallisia edustajia. Ryhmäkokouksessa puheenjohtaja Katainen esitteli Kokoomuksen tavoitteita ja tulevia presidentinvaaleja. Niinistö lähtee kiertueelle ensi kerran elokuussa ja minulla ja Heikki Kouhilla tuli kokouksessa mieleen, saataisiinko Niinistö Vaasaan 11.08.2005 Taiteiden yöhön. Kerroin ideastamme Janne Sankelolle ja hän lupasi ottaa yhteyttä Niinistön kampanjatoimistoon.

Kuntapäivien avaustilaisuudessa ministeri Manninen puhui mm. siitä, että tarvitaan kuntarajojen ylittävää yhteistyötä sekä kuntaliitoksia. Viesti valtiovalan taholta on ollut viime aikoina sellaista, että jos yhteistyö ei kuntien kesken lisäänny vapaaehtoisesti, lisääntyy se sitten pakolla eli esim. kuntaliitosten myötä.

Tampereen kaupunki järjesti ensimmäisen päivän iltana Vapriikissa todella hienon vastaanoton päivien osanottajille.

Toisena päivänä osallistuin seminaariin, jonka aihe oli: Uudistuvat rakenteet ja muutosjohtajuus - hyvinvoinnin edellytykset.

Seminaari oli antoisa ja viestitti sitä, kuinka kuntien rakenteet tulevat muuttumaan lähivuosina varsin voimakkaasti. Esimerkiksi tietotekniikan kohdalla puhutaan ns. keihäänkärkiprojekteista, joilla tarkoitetaan:

"...sellaisia teknologisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia, joilla on palvelujen saatavuuteen ja tehostamiseen kohdistuvat suurimmat hyödyt julkisissa palveluissa kuin myös positiivisia vaikutuksia yksityisiin palveluihin." Kuntapäivien esitelmät löytyvät Kuntaliiton Internet-sivuilta.

Seminaarin jälkeen kokous jatkui ja kuntapäivät päättyivät yhdessä laulettuun Maamme-lauluun.

Kuntapäivien ohjelma

Kuvia Kuntapäiviltä

Lisätietoa Kuntapäivistä Kuntaliiton Internet-sivuilta

 

 

 

 

 

 

 

Lauantai 30.04.2005 klo 19.00

Vaasan Kokoomuksen Sininen vappu Cantaressa.

Onnistunut juhla keräsi runsaasti osanottajia, pidin juhlassa "vappupuheen"

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 26.03.2005 klo 18.30

Kunnallisjärjestön vuosikokous

Normaali rutiinivuosikokous.

Ennen kokousta valmistelin kunnallisjärjestön puheenjohtajan kanssa kokouksen julkilausuman.

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 26.03.2005 klo 18

Kunnallisjärjestön kokous

Käytiin läpi mm. kevätkokousvalmistelut sekä lehdestä saatu myönteinen palaute.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 19.04.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30

Kokous pidettiin Gerbyn terveyskeskuksessa, missä tutustuimme ensin sen toimintaan. Koulutusta oli tutustumisen jälkeen ohjelmassa. Koulutuksen aiheena oli mm. kuntoutus- ja hammashuoltopalvelut.

Kokouksessa ehkä merkittävin asia oli henkilöstöasioiden käsittelyn uudistus. Tämä pykälä sen takia, että kaikkia virkamiespäätöksiä ei tuotaisi lautakuntaan eli lautakunta luopuisi ns. otto-oikeudesta eli ei voisi ottaa asioita käsittelyyn. Osa esityksessä oli selkeästi sellaisia ns. työnjohtoasioita, joita lautakunnan ei  tarvitse käsitellä ja osa sellaisia, joita lautakunnan olisi joissain vaiheessa ehkä syytä syytä voida käsitellä, esim. sijaisten ottamista tietyissä tapauksissa. Asia palautettiin uusintavalmisteluun.

Eniten kokouksessa puhutti valtuustoaloite koskien vanhusten palvelupaikkojen lisäämistä. Aiheesta käytiin vilkas keskustelu, joka jatkunee valtuustossa. Hyvää vanhustenhuollossa on viime aikoina ollut se, että on saatu lisää rahaa käyttöön, joten eiköhän ne terveyshuollon ongelmat pikku hiljaa katoa, jos vain saadaan henkilökuntaa palkattua tehtäviin.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 14.04.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston koulutustilaisuus klo 16.30

Jaoston koulutus ja perehdyttämistilaisuus koski mm. päihdehuoltoa sekä perheneuvolapalveluja. Koulutustilaisuus loppui n. klo 20.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 12.04.2005 klo 17.00-20

Vaasan Kokoomuksen vuosikokous

Sääntöjen määräämä vuosikokous.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 12.04.2005 klo 17.00

Vaasan Kokoomuksen hallituksen kokous

Käytiin läpi vuosikokousvalmisteluja

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai11.04.2005 klo 17.45

Kaupunginvaltuuston kokous

Kokouksen toisena aiheena oli Mustikkamaan maankäyttösopimus. Apulaiskaupunginjohtaja Lonka esitteli laskelmia siitä, mitä tontit maksavat ja mitä muita velvoitteita kaavasta tulee kaupungille. Sopimusta ei voi pitää kaupungille hyvänä, joskaan sitä ei voi sanoa huonoksikaan. Valtuusto hyväksyi maankäyttösopimuksen yhteydessä ponsiehdotuksen, jonka tarkoituksena on, että tulevaisuudessa valtuusto saa täyden selvityksen kaupunkia sitovista kustannuksista silloin kun tehdään kaupunkia sitovia sopimuksia. Ponsi on hyvä ja toivottavasti saamme jatkossa paremmin valmisteltuja esityksiä.

Kokouksen edetessä äänestettiin muutamista asioista ja kehuttiin kesäteatterin aloittamisesta tehtyä selvitystä. Toinen illan tärkeistä asioista oli lisämääräraha vanhusten huoltoon. Muutamat valtuutetut kävivät moittimassa vanhoja päätöksiä ja toivoivat lisärahan parantavan nykytilannetta vanhustenhuollossa. Nykytilanne onkin todella huolestuttava ja sitä näillä lisämäärärahoilla korjataan. Vanhustenhuollossa halutaan, että esim. 75-vuotiaista 90% asuisi kotona. Kaiken kaikkiaan vanhushuoltoon liittyvät asiat tulevat vielä esille Sosiaali- ja terveyslautakunnassa moneen kertaan. SDP esitti vanhushuoltoon pontta, jonka mukaan kaupunginhallitus velvoitetaan antamaan valtuutetuille selvitys siitä, miten lisämäärärahapaketissa mainitut asiat  toteutetaan ja mikä vaikutus niillä on ollut sosiaali- ja terveystoimessa. En äänestänyt tämän ponnen puolesta, koska asia kuuluu sosiaali- ja terveyslautakunnalle sen jälkeen, kun sinne on ohjattu määrärahat.

Tämä valtuuston istunto päättyi yllättävän nopeasti, jo n. klo 20. Esityslistan ja pöytäkirjan löydät täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 11.04.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Valtuustoryhmän puheenjohtajien palaverista tuli viesti, että Mustikkamaan maankäyttösopimus mennee vähillä puheilla läpi. Kävimme esityslistan läpi ja totesimme, että olemme kaupunginhallituksen esitysten linjoilla.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 07.04.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Tuli aikamoinen nippu papereita maanantain valtuustoa varten. Esityslistan kaksi ehkä kiinnostavinta asiaa olivat Mustikkamaan maankäyttösopimus ja lisämääräraha vanhustenhuoltoon. Mustikkamaan maankäyttösopimuksen päätökseen oli nyt laitettu liitteet mukaan. Muista käsiteltävistä asioista kiinnostavalta vaikutti aloite kesäteatteritoiminnasta. Siitä valtuuston istunnossa saattaisi tulla puhetta. Parista asemakaavaehdotuksesta ei oletettavasti synny keskustelua. Toinen asemakaavoista koskee minua itseäni, joten joudun jääväävään itseni kokouksessa. Noin 25 vuotta sitten kävin kaupungin virkamiesten juttusilla, kun halusin rakentaa talon Vesilaitoksentien varteen. Vastaus oli silloin kielteinen, koska ei ollut asemakaavaa. Useamman vuoden vääntämisen jälkeen alueelle tehtiin suunnitelma, jonka valtuusto hyväksyi vuonna 1982. Sitä ei kuitenkaan viety silloisen käytännön mukaan vahvistettavaksi. Sain kuitenkin sen perusteella rakennusluvan. Nyt tämä suunnitelma päivitettynä vahvistetaan asemakaavaksi. Osaa alueen tonttien omistajissa aiheutti suurta närää se, että valtuuston 1982 tekemillä, rakennusoikeuksien määrää koskevilla päätöksillä ei nyt ollut mitään merkitystä. Itseäni uudessa asemakaavassa ilahduttivat lupaukset liikennejärjestelyistä Vesilaitoksentiellä, jonka nimi kaava-alueella vaihtuu Lumivaarantieksi.

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 30.03.2005 klo 18

Kunnallisjärjestön kokous

Käytiin läpi kevätkokousvalmistelut

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 16.03.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston kokous, klo 16.30

Jaoston asiat eivät ole julkisia.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 10.03.2005, klo 16-21, Vaasa-Opisto

VALTUUSTO VAIKUTTAA  -rooli ja strategiailta.

Tilaisuus oli mielestäni hyvä ja antoi eväitä tulevaisuutta varten. Valtuutettuja oli varsin vähän paikalla. Itse tulin suoraan Seinäjoelta ja myöhästyin hieman alusta. Paikalla oli saapuessani minun lisäksi kaksi muuta varsinaista valtuutettua ja yksi varavaltuutettu sekä parikymmentä muuta asiasta kiinnostunutta.   

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 10.03.2005, klo 08-16, Seinäjoki

Koulutustilaisuus kunnanvaltuustojen, kunnanhallitusten, sosiaali- ja terveyslautakuntien jäsenille sekä työntekijöille.

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 09.03.2005 klo 18

Vaasan Kokoomus ry. Hallituksen kokous

Suunniteltiin yhdistyksen tulevaa toimintaa. Kahvipöytäkeskusteluissa puhuttiin Mustikkamaan maankäyttösopimuksesta, puuttuvista liitteistä sekä ko. asian valmistelusta.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 07.03.2005 klo 17.45

Kaupunginvaltuuston kokous

Valtuuston kokouksen aluksi oli joukko rutiiniluontoisia asioita. Yksi asioista oli Pohjanmaan pelastuslautakunnan vaali, josta ei tahtonut tulla oikein mitään. Asia siirrettiinkin lisäneuvottelujen takia kahvitauon jälkeiseksi asiaksi. Vaali vaati äänestyksen kahvitauon jälkeenkin, mutta ratkaisu on sekin.

 

Illan pääasia oli Vaasa-lisä. Ryhmien puheenjohtajat kävivät puhumassa Vaasa-lisän puolesta ja suhtautuminen oli kaikilla myönteistä. Kuntalisä on yleensä käytössä sellaisissa kunnissa, missä ei ole kyetty järjestämään päivähoitopaikkoja niitä tarvitseville. Päivähoitoasiat ovat Vaasassa lain vaatimuksen mukaisella tasolla, joten siihen asiaan ei Vaasa-lisää tarvita. Vaasassa lähdetäänkin siitä ajatuksesta, että äidit haluavat hoitaa lapsiaan kotona ja näin Vaasa-lisä houkuttelee kaupunkiin nuoria perheitä.  Aika näyttää kuinka Vaasa-lisän käy. En usko kenenkään valtuutetun vastustavan Vaasa-lisää periaatteellisella tasolla.

 

Itsekin kävin illan aikana peräti pariin otteeseen  "pöntössä".  Valtuustossa oli esillä sosiaali- ja terveyslautakunnan vastaus vanhuksille jaettavista, kenkiin asennettavista liukuesteistä. Kävin puolustamassa lautakunnan kantaa, sillä jotkut arvostelivat sitä, että rahoitus oli otettu virkistysrahasta. Minusta vanhusten virkistäytymistä on parhaimmillaan se, että he voivat  kävellä ulkona turvallisesti liukkaallakin kelillä . Toisen kerran kävin puhumassa, kun käsiteltiin skeittipaikkojen saamista Vaasaan. Minusta vaasalaiset nuoret tarvitsevat skeittihallin ympärivuotiseen käyttöön,  ja eri kaupunginosiin tarvitaan omat skeittipaikat kesäksi. Vanhemmat valtuutetut eivät selvästikään ymmärtäneet asian tarpeellisuutta. Onneksi halliasian valmistelun hoitaa vapaa-ajanlautakunta, jonka kokoonpano lienee asialle myötämielisempi.

 

Mustikkamaan maankäyttösopimuksesta käytiin vilkas keskustelu puolesta sekä vastaan. Kuten aikaisemmin totesin, olimme sopineet, että kannatamme sopimuksen hyväksymistä. Vilkkaan keskustelun jälkeen äänestettiin asiasta ja sopimus päätettiin panna pöydälle. Asiaan siis palataan.

Mielipiteeni on, että asia oli heikosti valmisteltu. Liitteet puuttuivat eikä kunnon laskelmia ollut. Ilman kaupunginhallituksen jäsenten apua emme olisi tienneet kustannuksista juuri mitään. Olen sitä mieltä, että  kaupunginhallituksen ei jatkossa pidä tuoda näin heikosti valmisteluja asioita valtuustoon.

Valtuuston kokouksen lopuksi jätin aloitteen, joka koski kännykkämastojen sijoittamista.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 07.03.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat kokoontuneet ennen ryhmämme kokousta (kuten yleensä). Lähes jokainen ryhmä oli esittänyt Vaasa-lisään omaa ponsiehdotustaan.

Ari Mäkynen oli selvitellyt Mustikkamaan maankäyttösopimukseen liittyviä asioita ja käynyt hakemassa asiaan liittyvät liitteet, joissa oli lisätietoja asiasta. Liitteitä ei ollut valtuutetuille lähetettyjen papereiden mukana. Torstain 3.3 kokouksessa olimme päättäneet hyväksyä maankäyttösopimuksen kaupunginhallituksen edustajien selvityksen perusteella  ja liitepaperit nähtyämme päätös pysyi samana.  Ari oli paneutunut Mustikkamaan asiaan Telan puheenjohtajan taidoilla ja ominaisuudessa. Hän oli tehnyt ponsiesityksen, jonka avulla kaupunki säästäisi huomattavan summan rahaa. Yksimielisesti päätimme kannattaa Arin ponsiesitystä.    

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 03.03.2005 klo 17

Valtuustoryhmän kokous

Keskeisiä asioita tulevan maanantain valtuustossa tulee olemaan Vaasa-lisä ja Mustikkamaan maankäyttösopimus. Päätimme, että suhtaudumme Vaasa-lisään myönteisesti ja tulemme Vaasa-lisään esittämään Kokoomuksen pontta, jonka esittää valtuustoryhmän pj. Janne Sankelo. Myös Mustikkamaan maankäyttösuunnitelman päätimme hyväksyä, kun kuulimme kaupunginhallituksen edustajan selvityksen. Mutta jokainen tietenkin päättää itse kantansa, sillä asiasta ei tehty ryhmäpäätöstä.  

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 22.02.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous, klo 16.30

Kokous alkoi lautakunnan perehdyttämisellä, vuorossa oli perinteinen sosiaalitoimi. Käytiin läpi kaikki sosiaalialueen eri lohkot:  Sosiaalityö, lastensuojelu, vammaistyö, psykososiaaliset palvelut ja maahanmuuttajatyö. Aikaa tähän taisi mennä yli kaksi tuntia ennen kuin päästiin aloittamaan varsinainen kokous.

Varsinaisen kokouksessa oli asioita paljon ja niiden kirjo vaihteli lakipykälien tiedoksi antamisesta päätöksiin. Yhtenä asiana oli  lausunnon antaminen aloitteeseen, joka koski hoitotakuun toteutumista. Hoitotakuu edellyttää, että kuntalaisen  tulee saada välitön yhteys terveyskeskukseen kiireellisessä tapauksessa. Periaatteessa ja käytännössä lain kohta toteutuu sillä, että saa puhelimella yhteyden terveyskeskukseen. Vaasan ollaan perustamassa tätä varten ns. call centeriä. Ehdotin, että liitytään myös mukaan verkkohoitajajärjestelmään, jossa voi olla sähköpostin kautta yhteydessä terveyskeskukseen ja sieltä vastataan kyselyyn 1-3 päivän kuluessa. Tällaiseen järjestelmään liittyminen olisi ollut edullista: noin  6000 €/vuosi ja aloituskustannukset noin 1000 €.. Järjestelmä olisi ollut vain yksi lisämahdollisuus, se ei poistaisi tai korvaisi muita yhteydenottokeinoja. Monessa kaupungissa, esim. Kokkolassa ja Seinäjoella, tämä nykyaikainen  järjestelmä on jo käytössä. Vaasassa tähän ei ollut vielä valmiutta tai ymmärrystä. Tähän asiaan aion palata, kunnes verkkohoitajajärjestelmä on myös Vaasassa. Tässä linkki verkkohoitajaan, voit selata vain etusivua.

Muut lautakunnassa päätetyt asiat voit katsoa tästä linkistä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 21.02.2005 klo 18

Kokoomuksen kunnallisjärjestön koulutustilaisuus luottamushenkilöille.

Kunnallisjärjestö oli kutsunut kaikki vaasalaiset Kokoomuksen lauta- ja johtokuntien jäsenet koulutustilaisuuteen. Tilaisuuden tarkoitus oli tutustuttaa jäsenet toisiinsa ja luoda yhteiset suuntaviivat ja näkemykset omasta sektorista. Noin parikymmentä aktiivista oli kutsua noudattanut.

Itse olin ryhmässä, jonka ala oli sosiaali- ja terveysala. Keskustelimme ajankohtaisista ko. hallintoalan asioista, kuten hoitotakuusta, joka alkaa 1.3. Keskustelimme myös muun muassa palvelusetelitilanteesta,  vanhustenhuollosta ja nuorille perheille ajankohtaisesta Vaasa-lisästä.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 21.02.2005 klo 17

Kunnallisjärjestön kokous

Keskeisin asia oli illan koulutustilaisuuden läpikäynti.

 

 

 

 

 

 

 

Perjantai-lauantai 18-19.02.2005

Valtuuston seminaari

Vaasan kaupunginvaltuusto kokoontui kaksipäiväiseen seminaariin lähes kokonaisuudessaan. Varsinkin ensimmäisenä päivänä osanotto oli runsas. Myös varavaltuutetuilla oli mahdollisuus osallistua seminaariin.

Mikä sitten oli seminaarin tarkoitus ja anti? Tarkoitus oli perehdyttää uudet ja vanhat valtuutetut kaupunkimme talouteen. Ensimmäinen päivä menikin lähes täysin näissä merkeissä. Lyhyesti voisi luonnehtia, että Vaasassa palvelut maksavat enemmän kuin keskimäärin muissa vertailukaupungeissa. Lähivuosina ei ole odotettavissa, että kurimus Vaasan taloudessa hellittäisi. Ehkä vaalikauden lopussa tilanne helpottuu olettaen, että asiat menevät niin kuin on suunniteltu.

Lauantaina esiteltiin Vaasan tulevia hankkeita, kuten asuntomessuja ja Matkailukeskusta. Nämä asiat tulevat lähitulevaisuudessa esille, joten niistä sitten. Kaavoituksessa painopiste tulee lähiaikoina olemaan Suvilahden asuntomessujen alueen kaavoituksessa, mutta koko ajan kaavoitetaan myös pienempiä alueita.  Tässä linkki valtuuston seminaarin ohjelmaan.

 

 

 

 

 

 

Maanantai 14.02.2004 klo 18.00

Uusien kunnanvaltuustojen valtakunnallinen evästystapahtuma

Suora Tv- lähetys Kuntakanavalla. 

 

Ajatuksena oli, että ennen kaikkea uudet kunnanvaltuutetut kautta koko maan kokoontuu valtuustosaleihin seuramaan keskustelua. Vaasassa oli kutsua noudattanut arviolta hieman yli kymmenen valtuutettua jotka seurasivat lähetystä koko parin tunnin jakson. Lisäksi kaupunginhallituksen jäsenet seurasivat kahvitauolla lähetystä.   Ei meitä uusia valtuutettuja ollut montaakaan paikalla, vanhoja taisi olla enemmistö. Tilaisuus oli valtuuston istuntosalissa.

 

Ohjelmassa oli keskustelemassa oli joukko asiantuntijoita, virkamiehistä politiikkoihin.  Mitä keskustelu sitten antoi? Monessa asiassa se lisäsi yleistietoa. Toivoin enempi konkreettisia esimerkkejä, mutta niitä ei tullut. Kuntaliitokset olivat yhtenä merkittävänä teemana sekä erillisen kuntaministerin perustaminen. Valtiosihteeri Raimo Sailas muistutti, että palvelut ovat kuntalaisia varten, eikä kuntaa varten. Yhtenä asiana oli, että ensin tulee katsoa kuinka palvelut voidaan järjestää ihmisille ja sitten katsotaan kenen kanssa ne järjestetään. Eli kuntaliitos tulee vasta toisena vaiheena.

Lisätietoja Kuntakavalta.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 07.02.2005 klo 17.45

Kaupunginvaltuuston kokous

Muutamien lautakuntien vaalit menivät uusiksi. Jäsenten valinta oli kuitenkin, kuten etukäteen arveltiin, läpihuutojuttu. Seuraavaksi valtuusto nimesi osanottajat Kuntapäiville, minut mukaan lukien. Kuntapäivät ovat Tampereella myöhemmin keväällä.

Sitten alkoikin Mustikkamaan kaavan käsittely. Ensimmäisinä pääsivät asiasta puhumaan kaavan puolesta puhujat. Kokoomus kannatti kaavan hyväksymistä. Ryhmän puolesta puhui ryhmän puheenjohtaja Janne Sankelo. Hyväksymisen puolesta käytti muutama muukin ryhmä puheenvuoron. Vihdoin kaavan vastustajatkin pääsivät ääneen. Tunnelma lämpeni ja takinkääntäminen oli joillakin lähellä. Liito-oravat varastivat lopulta illan.

 

Miksi en kannattanut ponsiehdotusta, jossa kaavan viereinen kerrostaloalue olisi muutettu omakotitonteiksi? Minusta se ei liittynyt Mustikkamaan kaavaan. Siitä voidaan päättää erikseen jos kerrostalotontit eivät käy kaupaksi.  Monia muitakin ponsia ehdotettiin ja niistä äänestettiin. Kannatin RKP: n pontta, jonka mukaan kaavaa tai rakentamista voidaan tarkastella luonnonsuojelun toteutumisen kannalta.  Taustalla on se, että Länsi-Suomen ympäristökeskus oli todennut lausunnossaan, että kaava on lain vastainen hävittäessään liito-oravien asuinpaikkoja. Tällä ponnella on tavoite estää tai lieventää mahdollisia valituksia. Kaiken kaikkiaan kaava on monen kompromissin summa. Kaupunki sai 120 tonttia ja ABB maan omistajana vielä enemmän.

Muista asioista kuntaliitosaloite puhutti eniten. Kokous loppui n 22.20 joten  päivälle tuli pituutta .

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 07.02.2005 klo 17.00

Valtuustoryhmän kokous

Käytiin läpi tulevan illan esityslista. Odotettavissa oli, että alkupään asiat tulevat menemään joutuisasti läpi ja varsinainen keskustelu alkaa Mustikkamaan kaavasta. Tulossa oli varmasti vilkas ja mielenkiintoinen keskustelu. Oma kantani, kuten myös ryhmän kanta, oli se, että kaava hyväksytään sellaisenaan. Myös Jupiter-Säätiöstä ja kuntaliitosasiasta on odotettavissa keskustelua ja aloite omakotitalotonttien jaosta oli tulossa käsittelyyn. Tulossa oli tontti asiaan ponsi ja päätimme, että emme kannata  pontta, jossa esitetään tonttien jaon tapahtuvan kaksi kertaa vuodessa. Syy vastustamiseen on, että asia on parhaillaan Telan käsittelyssä,  joten ei ole tässä vaiheessa syytä päättää asiasta mitään. (Ponsi meni kuitenkin valtuuston kokouksessa läpi.) 

 

 

 

 

 

 

Torstai 03.02.2005 klo 17

Valtuustoryhmän kokous

Valtuustoryhmä kokoontui käsittelemään maanantain 07.02 valtuustossa käsiteltäviä asioita. Kokouksen asialista on aika lyhyt. Ensimmäinen asia tulevan maanantain kokouksessa on eräiden lautakuntien vaali. Tämä uusintavaali johtuu samasta asiasta, mistä kirjoitin kunnallisjärjestön kokouksen yhteydessä 25.01.2005.

 

Maanantain kokouksen merkittävin asia tulee olemaan Mustikkamaan asemakaavan hyväksyminen. Selvittelin itselleni kaavaan liittyviä taustoja. Kaavaa on käsitelty pitkään ja sen syntyyn ovat hyvin monet osapuolet päässeet vaikuttamaan, niin kuin asiaan kuuluu. Itseäni askarrutti mm. melusuojaus sekä rautatieltä että yhdystieltä. Nämäkin asiat on otettu huomioon suojavyöhykkeiden ja meluvallien muodossa. Rautatie tuottaa satunnaista melua tulevalle Mustikkamaan alueelle, vaikka ei olisikaan muutoin häiritsevää. Ohikulkutie tuottaa jatkuvaa melua. Mutta kuten todettu, kumpikin melutyyppi on pyritty ottamaan huomioon. Liikennejärjestelyjä jouduttaneen tekemään esim. Pihkatien osalta, jotta Mustikkamaalta tuleva läpikulku liikenne ei ohjaudu tarpeettomasti sinne. Tämä asia hoituu liikennemerkein. Alueella on monipuolisesti sekä isoja että pieniä tontteja, millä on hyvät ja huonot puolensa.

 

Ympäristöseura otti yhteyttä illalla. He järjestävät tilaisuuden Mustikkamaan alueella sunnuntaina. En tiedä pääsenkö paikalle. Alueen ympäristöasiat on kartoitettu ja todetut asiat on kaavassa pyritty huomioimaan. Parhaiten ympäristöasiat tietenkin hoituvat siten, että ei kaavoiteta mitään. Onko se sitten oikein? Minusta kannattaa pohtia myös sitä, halutaanko Vaasan kehittyvän vai onko se taantuva kaupunki, jossa ei peltoja ja metsiä kaavoiteta asuntoalueiksi. Kaupunkiin kuuluu kaavoittaminen, rakentaminen ja uusien alueiden valtaaminen ihmisten käyttöön. Tietenkin kaikessa kaavoituksessa ja rakentamisessa pitää ottaa mahdollisimman hyvin huomioon erilaiset asiat, kuten luonto ja sen käyttöä säätelevä luonnonsuojelulaki.

Kaiken kaikkiaan kaavan lopputulos on kompromissien summa. Tuskin koskaan saadaan aikaan sellaista kaavaa, joka tyydyttää kaikkia. Joskus asiat on päätettävä ja nyt on aika päättää Mustikkamaan kaava. Itse haluan olla kaupunkiamme kehittämässä enkä painamassa jarrua, Voihan niitäkin asioita tulla eteen, jolloin haluan painaa jarrua, mutta nyt ei ole sellainen tilanne.

 

 

 

 

 

 

 

Tiistai 26.01.2005

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous

Uusi lautakunta kokoontui ensimmäiseen istuntoon. Vaikka lautakunnan jäsenet ovat uusia ja heidän työnsä alkaa, ei toiminta kuitenkaan ala alusta. Selvimmin asian voisi ilmaista niin, että on hypättävä liikkeessä olevaan junaan. Juna ei pysähdy, ehkä hidastaa hieman, että pääset juosten kyytiin, mutta perillä on oltava ajoissa. Lautakunnan jäsenistä osa on ollut aikaisemmin joko terveys- tai sosiaalilautakunnassa. Minä olen ollut varamiehenä sosiaalilautakunnassa, joten pikkuisen tiedän, missä mennään.

Kokous alkoi sillä, että esiteltiin uuden sosiaali- ja  terveyslautakunnan pääorganisaatio kaavioineen. Kyseessä oli siis lautakunnan jäsenten perehdyttäminen, joka tulee jatkumaan vielä monta kertaa ennen kuin kaikki asiat on käyty läpi.   

Esittelyn jälkeen valittiin jaosto, jonka tehtävä on enimmäkseen sosiaalipuolella tehdä ns. yksilöpäätöksiä tietyissä asioissa. Harkitsin aluksi menemistä kyseiseen jaostoon, mutta itsetutkiskelun jälkeen tulin siihen tulokseen, että haluan  vain varalle. Jos jaoston rooli olisi ollut sellainen, että sen tehtävä olisi kehittää toimintaa, minua ei olisi "pidätellyt mikään".

Yhdestä esityslistan kohdasta on vielä mainittava. Päätimme hankkia 200 kpl koe-erän kenkiin asennettavia liukuesteitä. Asia mistä kirjoitin lehteen muutamia päiviä sitten. Keskustelua aiheutti se, miltä tililtä rahat otetaan hankintaa varten. Tili tuntui äkkiseltään väärältä, mutta tarkemmin ajateltuna sitä voi pitää kohtuudella oikeana. Parempi jakaa liukuesteet kenkiin nyt eikä juhannuksena. Tässä  tärkeimmät asiat lautakunnan ensimmäisestä kokouksesta. 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 25.01.2005 klo 18

Kunnallisjärjestön kokous

Ehkäpä kokouksen merkittävimpiä asioita oli ehdotuksen tekeminen Kuntalain 16 §  muuttamiseksi. Ko. lainkohta on vaikeuttanut Vaasassa muutamien luottamusmiespaikkojen täyttämistä. Tässä mainittu lainkohta:

”Hallinnon järjestäminen ja johtosäännöt

Kunta päättää hallintonsa järjestämisestä tässä laissa säädetyllä tavalla. Hallinnon järjestämiseksi valtuusto hyväksyy tarpeelliset johtosäännöt, joissa määrätään kunnan eri viranomaisista sekä niiden toiminnasta, toimivallan jaosta ja tehtävistä.

Kaksikielisessä kunnassa asetetaan opetustoimen hallintoon erillinen toimielin kumpaakin kieliryhmää varten taikka yhteinen toimielin, joka jakautuu kieliryhmiä varten jaostoihin. Toimielimen tai jaoston jäsenet on valittava asianomaiseen kieliryhmään kuuluvista henkilöistä.”

Jos olet suomenkielinen ja täydellisesti ruotsia puhuva, mutta väestörekisterissä merkitty suomenkieliseksi, olet ulkona paikkoja jaettaessa. Eihän se näin voi olla!

 

Sitten sovittiin ja päätettiin koulutustilaisuudesta, johon kutsutaan kaikki vaasalaiset Kokoomuksen luottamushenkilöt. Koulutustilaisuudessa käydään läpi kunnallisen luottamusmiehen roolit lautakunnissa. On tärkeää, että luottamusmies tietää oikeutensa ja velvollisuutensa. Velvollisuuksiin kuuluu mm. hoitaa tehtävää niin, että on aina itse tai varamiehen kautta paikalla.

 

 

 

 

 

 

 

Torstai 13.01.2005 klo 18

Vaasan Kokoomus ry. Hallituksen kokous

Uusi ja vanha hallitus kokoontuivat yhteiskokoukseen ja mietittiin kuluvan ja tulevien vuosien toimintaa.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 10.01.2005 klo 18.15

Kaupunginvaltuuston kokous

En tiedä kumpaa jännitin poikani armeijaan menoa vai tulevaa kokousta. Ainakin pojan armeijaan meno oli useammin päivän aikaan mielessä kuin illan kokous.

Kokous alkoi klo 17 siten, että uusille valtuutetuille esiteltiin esim. äänestyslaitteet. Siinä kului aikaa puolisen tuntia. Klo  17.30 oli meillä valtuustoryhmän kokous, jossa kokouksen asialista käytiin läpi. Tätä ennen olivat valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuneet, joten meillä, kuten tietenkin muillakin valtuustoryhmillä, oli tiedossa suunnilleen, kuinka kokous tulee menemään. Valtuustoryhmän kokous kesti parisenkymmentä minuuttia. Normaalisti tähän on varattu noin tunti. Varsinainen kokous alkoi henkilövalinnoilla, jota kesti reilun tunnin. Valinnoissa oli oikeastaan vain puheenjohtaja äänessä, muutama aivan viime hetken muutos tuli muita ryhmiltä joihinkin paikkoihin, mutta ne hoituivat näppärästi. Kun valinnat oli tehty, päästiin jäteasioita käsittelevän yhteisen lautakunnan asioihin ja keskusteluihin. Lopuksi päästiin äänestämään eli painamaan nappia. Sitten tuli tauko. Pohjalaisen toimittaja oli soittanut iltapäivällä ja halusi haastatella. Hän oli valinnut kohteekseen neljä uutta valtuutettua, ja niitä ja näitä juteltiin. Hauskinta oli, että kaksi näistä neljästä tapaan uudestaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Kokous jatkui vielä hetken aikaa tauon jälkeen. Valtuuston istunnon lopuksi oli aloitteiden vuoro. Päätin aloittaa valtuustourani jättämällä heti aloitteen. Aloitteella valtuutettu voi myös vaikuttaa. Kokouksen päätteeksi  otettiin uudesta valtuustosta ryhmäkuva. Kotiin tultuani katsoin videosta pikakelauksella, miltä kokous näytti.

Aamuyöstä oli jo kiire katsomaan  Pohjalaisesta, minkälainen juttu oli tehty, mutta uni tuli uudestaan silmään ja lehden lukeminen jäi myöhempään ajankohtaan. Sellainen oli valtuutetun ensimmäinen kokous.

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 09.01.2005 klo 18.00

Valtuustoryhmän kokous

Käytin läpi tulevan maanantain valtuuston kokous. Suurimpana asiana oli lautakuntapaikkojen jako. Esityksiin tuli yksi muutos edelliseen kokoukseen nähden. Jonkin verran keskusteltiin yleisesti kuinka paikkoja on jaettu.

Muita maanantain listan asioita, joista keskusteltiin oli jäteasioita käsittelevä yhteinen lautakunta ja sen perustaminen. Siihen on tulossa ehdotus. Keskusteltiin Ristinummen erään alueen täydennyskaavoituksesta.

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 03.01.2005 klo 18:00

Kunnallisjärjestön kokous

Kunnallisjärjestö kokoontui päättämään muiden kuin valtuutettujen paikoista. Tämä, kuten alla oleva valtuustoryhmän paikkajako, jouduttiin osittain tekemään kahteen kertaan johtuen Vihreiden loikasta.

Paikkoja oli vähemmän jaossa kuin edellisten vaalien jälkeen johtuen lautakuntamuutoksista. Tavoitteena oli, että kaikki vaaleissa mukana olleet saisivat jostain lautakunnasta tms. varsinaisen paikan ja mahdollisesti varapaikan. Halukkaita oli enemmän kuin paikkoja ja tietyt paikat olivat muita kiinnostavampia. Tästä johtuen keskustelu oli vilkasta, mutta kaikista maanantain 10.1. valtuustossa jaossa olevista paikoista saatiin tehtyä esitys. Muutama henkilö jäi vielä odottamaan myöhemmin jakoon tulevia paikkoja. 

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 02.01.2005 klo 18

Valtuustoryhmän kokous

Valtuustoryhmä kokoontui päättämään omista lautakuntapaikoista. Aikaisemmin oli jo joulukuussa 2004 kokoonnuttu ja päätetty paikat, muuta Vihreiden loikka laittoi jaon hieman uusiksi lähinnä kuitenkin vain kh: n paikkojen osalta. Periaate oli, että valtuutetut ottavat kukin yhden ns. raskaan valtuustopaikan.

Oma valintani oli sosiaali- ja terveyslautakunta. Ko. lautakunta on yksi tärkeimmistä lautakunnista, sillä sosiaali- ja terveystoimi käyttää kaupungin budjetista huomattavan osan. Lisäksi vaasalaisten terveyspalvelut ovat tällä hetkellä osittain "alle arvostelun", joten työkenttää riittää seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kokoomuksesta tuli ko. lautakuntaan minun lisäkseni kaksi muuta valtuustoryhmään kuuluvaa.  Lisäksi tulin varamieheksi rakennus- ja ympäristölautakuntaan, joten hommia kyllä riittää! Varapaikka rakennuslautakunnassa johtuu mm. siitä, että rakennuslautakunnassa on edustajana muita kuin valtuutettuja ja näin turvataan tiedonsiirto kokoomuksen valtuustoryhmälle.  Sama ajattelu on useimpien muidenkin valtuutettujen varapaikoissa.